VoetreflexPlus

Voetreflexologie is een natuurgeneeskundige holistische behandeling. De therapie bestaat uit een combinatie van Westerse en Chinese massage-grepen.  De Chinezen gebruiken andere technieken, die zachter, maar toch dieper werken op de reflexen. Er wordt gebruik gemaakt van acupressuurpunten  op de voeten en er wordt gemasseerd op onderbenen, onderarmen, hoofd en oren.

De Westerse massage

Bij deze massage gaat men er vanuit dat de hele mens terug te vinden is op de voet, opgedeeld in reflexzones. Alle organen en lichaamsdelen zijn door energiestromen met reflexgebieden in de voet verbonden.

Bij lichamelijke klachten  wordt de bijbehorende reflexzone behandeld op de voet en gemasseerd. Dit heeft een positieve invloed op de doorbloeding in het gebied waar de klacht zich bevindt. Het is bewezen dat de doorbloeding met 40% toeneemt. (info Tony Porter)

De Chinese massage

Het Chinese gedeelte van de massage bestaat uit het masseren van meridianen en acupunctuurpunten. Meridiaanbanen zijn de energiebanen in je lichaam. Blokkades in deze banen kunnen klachten veroorzaken. Vanuit de vijf-elementenleer wordt bekeken welke meridianen uit balans zijn.

De (meer) waarde van voetreflex

In de voeten weerspiegelt zich het hele lichaam. Dat wil zeggen dat je met een voetreflexmassage het hele lichaam  en de geest kunt behandelen/bereiken.   De voet is verdeeld in zones die corresponderen met delen (organen, spieren, weefsels) in je lichaam. Door nu op die zones te masseren kun je in het corresponderende deel invloed uit oefenen.
De effecten van voetreflexmassage zijn o.a.:

 • herstel van de homeostase Van massage wordt gezegd dat het de homeostase, het evenwicht, van het lichaam bevordert. Het brengt de organen in een betere conditie doordat in het gereflecteerde orgaan de doorbloeding en energiehuishouding wordt geoptimaliseerd.
 • Ontspanning Een voetreflexmassage heeft altijd een ontspannend effect. Daardoor creëert het rust in hoofd en lichaam wat op zijn beurt de basis is voor gezondheid en schoonheid.
 • Bewustwording Mensen voelen vaak pas hoe gestrest ze zijn nadat ze zich wat gaan ontspannen. Als resultaat van een ontspannende voetreflexbehandleing voelen cliënten zich in eerste instantie vaak erg moe. Zij worden zich voor het eerst bewust dat er zoveel vermoeidheid in hun lichaam zit. Dit is dus een goede reactie. Na verloop van tijd verdwijnt de vermoeidheid vanzelf en gaan deze mensen zich energieker en vitaler voelen.
 • Aanmaak van Oxytocine Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd.  Het beïnvloedt o.a. de spijsvertering, de baarmoeder contracties, de melkafgifte, de ademhaling en het geheugen en werkt pijnstillend. Het zorgt dat er een band ontstaat tussen degene die aanraakt en degene die aangeraakt wordt. Oxytocine komt alleen vrij als je ontspannen bent. Het zorgt ervoor dat de uitspraak “een aanraking zegt meer dan 1000 woorden” waar wordt.
 • Het vitamineert het lichaam. De doorbloeding wordt geoptimaliseerd. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en voedingsstoffen worden beter aangevoerd. Klachten zoals huidproblemen verminderen of verdwijnen en men voelt zich fitter en vitaler
 • Het harmoniseert en laat de geest tot rust komen. Veel cliënten zijn gestrest door malende gedachtes, piekeren en zorgen maken. Als je hoofd tot rust komt en je zit beter in je vel dan zie je er vitaler uit.
 • Het zelfgenezend mechanisme wordt hersteld.  Als je een wondje hebt dan vindt je het heel normaal dat dit zich vanzelf hersteld. Dit zelf genezend mechanisme zou eigenlijk elke ziekte die je hebt weer moeten herstellen. En dit gebeurt in veel gevallen niet. Via voetreflexmassage wordt dit systeem geactiveerd.  

   

  De Chinese massage

  Bij het Chinese gedeelte van de massage worden de meridianen en acupunctuurpunten gemasseerd. Meridiaanbanen zijn de energiebanen in je lichaam. Blokkades in deze banen kunnen klachten veroorzaken. Vanuit de vijf-elementenleer wordt bekeken welke meridianen uit balans zijn.