Acupunctuur

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Dat houdt in dat de mens als een onlosmakelijk deel van zijn omgeving wordt gezien. Het betekent ook dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd

Lichaam is geest, is het uitgangspunt van de Traditionele Chinese Geneeskunde. 

Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding in de mens uit balans is.

Acupunctuur is bewezen effectief voor heel veel aandoeningen. Het staat bekend als met ‘naalden’ werken maar het is veel meer dan dat. De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), waar acupunctuur onder valt, bestaat naast genoemde ook uit onder meer Kruidenleer, bewegingsleer Qi Gong en voeding. Dus m.a.w. een fysieke, lichamelijke en/of emotionele verstoring kan op verschillende manieren aangevlogen worden.

Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat al ruim 4000 jaar. Vanuit oudsher bekijkt de TCM het menselijk lichaam als geheel. Dit in tegenstelling tot de gezondheidszorg in de westerse wereld dat vooral gericht is op symptoombestrijding. Voorbeeld hiervan is ‘ als iemand pijn heeft moet er weefselschade aanwezig zijn’. Dit betekent voor heel veel mensen die pijn hebben dat hun pijn niet begrepen wordt wanneer er geen lichamelijke ‘schade’ is .

Er wordt in Nederland vaak “wazig” gekeken naar Acupunctuur. Toch zijn er wereldwijd veel onderzoeken te vinden over de effectiviteit van acupunctuur. De World Health Organisation (WHO) beschrijft meer dan 50 indicaties waarbij TCM effectief ingezet kan worden. Voorbeelden zijn (chronische) pijn, fibromyalgie, reumatische aandoeningen, (chronische) vermoeidheid, slapeloosheid, depressie, burn-out, allergieën, onvruchtbaarheid, prostaatproblemen, zware overgangsklachten, darmklachten, luchtwegproblemen, en ter ondersteuning bij kanker.

Op internet is een groot aantal medische onderzoeken over de werking van acupunctuur terug te vinden op: www.evidencebasedacupuncture.org en bij NIH National Center for Biotechnology Information (NCBI)*